Actualitat

<< Altres noticies
Espai Macià - 05/05/2018

Conferències Fabra a l'Espai Macià

 12 de maig

(Any Fabra)

Cartell de la jornada 'Conferències Fabra' Cartell de la jornada 'Conferències Fabra'

El 2018 s'escau amb el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra (1868-1948), l'autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani. I el Govern ha acordat commemorar oficialment l'esdeveniment, i declarar Any Fabra aquest 2018.

Per aquest motiu, l'Espai Macià també s'hi suma realitzant una jornada sobre ell, el 12 de maig, on hi haurà 3 conferències, seguint el següent programa:

- 17.30h Conferència 'Pompeu Fabra, un intel·lectual compromès' a càrrec del sr. Borja de Riquer.

- 18h Conferència 'Pompeu Fabra, la persona i el patriota' a càrrec del sr. Jordi Mir.

- 18.30h Conferència 'Els principis de l'obra lingüística de Fabra en la normativa actual' a càrrec de la sra. Teresa Cabré.

- 19h Col·loqui final amb els assistents.

El sr. Borja de Riquer és un historiador català especialista en història espanyola i catalana dels segles XIX i XX. De Riquer obtingué la llicenciatura a la Universitat de Barcelona l'any 1968. Del 1969 al 2015 va treballar com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, on el 1988 guanyà la càtedra d'història contemporània. El Govern de la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi l'11 d'abril de 2017.

El sr. Jordi Mir és un filòleg, escriptor, professor de català i activista cultural català. Ha publicat nombrosos llibres de viatge i excursionisme. Ha col·laborat en publicacions de l'Institut d'Estudis Catalans i del Centre d'Agermanament Occitano-Català, així com a les revistes Cavall Fort i Tretzevents. Des del 1984 forma part de la directiva d'Òmnium Cultural. Estudiós de la vida i l'obra de Pompeu Fabra, dirigeix, amb Joan Solà i Cortassa, l'edició de l'Obra Completa de Pompeu Fabra. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de 2016 és membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

La sra. Teresa Cabré és una lingüista i filòloga catalana, especialista en lingüística aplicada, lexicologia, morfologia lèxica, lexicografia, terminologia i neologia.
Des de 1989 és membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i des de 2014 hi ocupa la presidència de la Secció Filològica. Actualment també dirigeix la Càtedra Pompeu Fabra de la Universitat Pompeu Fabra. Des de 1990 ocupà la càtedra de Lingüística Descriptiva Catalana a la Universitat de Barcelona i a partir de 1994, la càtedra de Lingüística i Terminologia de la Universitat Pompeu Fabra. El 2015 li fou concedida la Creu de Sant Jordi "En reconeixement a una trajectòria científica i docent que ha contribuït a prestigiar la llengua catalana". Espai Macià

Plaça Ramon Arqués, 5
25400 Les Borges Blanques

Tel. 973 140 874

També som a:

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram

© Espai Macià, tots els drets reservats

 • Ajuntament de les Borges Blanques
 • Fons Europeu FEDER
 • Memorial Democràtic
 • PlanE
 • Diputació de Lleida. Patronat de Turisme
 • Institu d'Estudis Ilerdencs
 • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura