Actualitat

<< Altres noticies
Espai Macià - 03/04/2018

Presentació del llibre 'Els fets de l'1 d'octubre'

El dia 12 d'abril a les 20h.

Presentació del llibre 'Els fets de l'1 d'octubre' Presentació del llibre 'Els fets de l'1 d'octubre'

Pagès Editors, i amb col·laboració de l'Ateneu Popular Garriguencpresentarem el dia 12 d'abril a les 20h, ‘Els fets de l’1 d’octubre’, el primer llibre de fotografies sobre aquesta jornada històrica.

La publicació té com a objectiu oferir als lectors un recull d’imatges destacades, d’entre els milers que es van fer, per deixar un testimoni gràfic dels fets succeïts aquell dia.

L’obra inclou fotografies de les quatre capitals catalanes realitzades pels fotògrafs Santi Iglesias i Toni Prim (Lleida), Edu Bayer (Barcelona i Girona) i Tjerk van der Meulen (Tarragona). I, com a complement a aquestes fotografies, l’edició inclou els textos de cinc analistes destacats de l’actualitat de Catalunya com són Josep Lluís Carod-Rovira, Anna Gabriel, Jordi Graupera, Gemma Garcia, Maria Vila i Jaume Barrull Castellví, que donen la seva visió sobre el referèndum.

En l'acte intervindran:

- Jaume Barrull, autor.

- Miquel Andreu, periodista.

- Joana Soto, editora.

El llibre inclou més de 150 imatges que estan ordenades de forma cronològica i expliquen l’organització col·lectiva del referèndum, la repressió policial i la posterior resposta ciutadana. Les imatges capil·laritzen el territori i expliquen com es va viure la jornada a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

Les fotografies estan organitzades en quatre blocs que expliquen els fets que van envoltar la celebració del referèndum: ‘Votarem’; ‘Votem’; ‘Què volen aquesta gent?’ i ‘Hem votat’. A cada bloc, precedint les imatges, es troben els escrits que contextualitzen les fotografies que el lector es trobarà a continuació. El llibre conté, també, una introducció i un epíleg.

Aquesta introducció va a càrrec de l’escriptor i polític Josep-Lluís Carod-Rovira, que dedica el seu text, titulat ‘Una data a la memòria’, a “tots els qui, per haver fet possible que el poble de Catalunya votés el seu futur a les urnes, han patit persecució, presó i exili”, i explica que el llibre ‘Els fets de l’1 d’octubre’ “és un retrat magnífic, excepcional”. “Les fotos recullen instants concrets, gestos expressius, mirades a vessar de contingut (…), els protagonistes que hi apareixen són la gent del carrer (…), són els homes i les dones que han passat de la por a la independència a la independència de la por”, explica l’ex conseller de la Generalitat.

El bloc ‘Votarem’ va precedit d’un escrit de Gemma Garcia, cooperativista al mitjà de comunicació Directa, qui analitza els dies previs a l’1 d’octubre i explica com es va viure aquest compte enrere des dels Comitès de Defensa del Referèndum.

Al bloc ‘Votem’ la Maria Vila, llicenciada en Dret i fundadora del col·lectiu Dret.cat, parla al seu escrit tant de “els cops de porra” que hi va haver aquell dia com de la “victòria” que va suposar que se celebrés aquella jornada.

La diputada al Parlament per la CUP-Crida Constituent, Anna Gabriel, centra el seu escrit del bloc ‘Què volen aquesta gent?’ en la repressió política i policial que hi va haver aquella jornada i els dies posteriors.

Al darrer bloc, ‘Hem votat’, el filòsof i periodista Jordi Graupera analitza la transcendència històrica de la jornada de l’1 d’octubre, que qualifica de “el dia més lúcid, inequívoc, fructífer i sensual de la història de Catalunya”. Al seu text, l’analista explica el perquè de cadascun d’aquests adjectius que ha triat per descriure aquesta diada en un sensorial, profund i inspirador escrit amb el qual molts podran reviure aquella jornada.

Per últim, el llibre inclou un epíleg del sociòleg i periodista Jaume Barrull, qui reflexiona sobre quins passos haurà de seguir l’independentisme a partir d’ara.

Aquests sis textos, doncs, acompanyen a les imatges, les veritables protagonistes del llibre, plantejant preguntes al lector i fent-lo aprofundir en el que va succeir no tan sols l’1 d’octubre sinó també els dies posteriors. Perquè aquesta jornada ha esdevingut una data senyalada ja per sempre més en l’imaginari col·lectiu. Perquè l’1-O, com explica en Carod-Rovira, és una data que ha arribat per quedar-s’hi, per sempre, per a ser explicada als descendents i als que no van poder-la viure. Amb aquest llibre, de ben segur, recordar el que va passar aquest dia, ja històric, serà més fàcil. Enllaços relacionats

Espai Macià

Plaça Ramon Arqués, 5
25400 Les Borges Blanques

Tel. 973 140 874

També som a:

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram

© Espai Macià, tots els drets reservats

 • Ajuntament de les Borges Blanques
 • Fons Europeu FEDER
 • Memorial Democràtic
 • PlanE
 • Diputació de Lleida. Patronat de Turisme
 • Institu d'Estudis Ilerdencs
 • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura