Actualitat

<< Altres noticies
Ajuntament de les Borges Blanques - 07/02/2018

L’escriptor Joan Bellmunt dóna una litografia de Subirachs i un llibre de la Població de Catalunya el 1936 a l’Espai Macià

Bellmunt ha manifestat que “estic satisfet d’aquest important Espai Macià de la meva terra garriguenca, ja que permet posar dignament a disposició de tots els visitants interessats aquest patrimoni que he anat recollint en el meu arxiu personal, absorbint-lo com una esponja, i del que ara me’n vaig desprenent lentament i amb la garantia que queda en bones mans”.

L'escriptor garriguenc i l'alcalde borgenc en el moment de dur a terme la donació a l'Espai Macià. L'escriptor garriguenc i l'alcalde borgenc en el moment de dur a terme la donació a l'Espai Macià.

L’escriptor garriguenc Joan Bellmunt i Figueras, considerat un dels més importants coneixedors de la cultura i la geografia de les comarques de Lleida, ha dut a terme una donació a l’Espai Macià de les Borges Blanques d’una litografia de Francesc Macià, elaborada per l’artista Josep Ma Subirachs; i d’un llibre manuscrit de la Població de Catalunya de 1936, publicat per la Generalitat de Catalunya el 1937, en plena Guerra Civil espanyola.

A través d’aquesta donació, que s’ha realitzat mitjançant la signatura d’un protocol amb l’alcalde Enric Mir, qui ha volgut agrair personalment el gest de l’etnògraf, Bellmunt ha dut a terme un homenatge al seu pare, ja que “en ser naturals de Puiggròs, la figura de Francesc Macià ha estat sempre molt venerada a casa, pel que al seu moment vaig voler adquirir la litografia i ara he volgut que quedi dipositada aquí. Pel que fa al llibre, els historiadors em diuen que es tracta gairebé d’un incunable contemporani, del que només es té constància que n’existeixin dues còpies més, ubicades a la Biblioteca de Catalunya”.

D’aquesta manera, l’equipament borgenc oferirà a partir d’ara als seus visitants una litografia plena de simbolisme on apareix la imatge del president Macià, l’escut de la Generalitat i una esquadra que representa Catalunya, entre altres elements gràfics, que va ser adquirida fa prop de 40 anys en una botiga de Barcelona per l’escriptor garriguenc.


Igualment, també trobaran un llibre manuscrit, editat pel Servei Central d’Estadística del Departament de Presidència de la Generalitat, sobre els habitants de Catalunya durant l’època de la Segona República, amb pròleg de l’aleshores conseller primer Josep Tarradellas, i sota la presidència de Lluís Companys.Espai Macià

Plaça Ramon Arqués, 5
25400 Les Borges Blanques

Tel. 973 140 874

També som a:

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram

© Espai Macià, tots els drets reservats

 • Ajuntament de les Borges Blanques
 • Fons Europeu FEDER
 • Memorial Democràtic
 • PlanE
 • Diputació de Lleida. Patronat de Turisme
 • Institu d'Estudis Ilerdencs
 • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura