Actualitat

<< Altres noticies
Descobrir.cat - 10/05/16

Reportatge a la revista Descobrir.cat

L’Espai Macià és a les Borges, on la seva família, pagesa, comerciava amb oli i vi. Per això Macià va articular bona part de la seva carrera política al voltant de la defensa dels pagesos lleidatans, concretament la dels pagesos de les Borges Blanques. 

Espai Macià Espai Macià

Per conèixer la vida i el llegat del que va ser el primer president de la Generalitat Republicana, Francesc Macià, podríeu fer un llarg i entretingut passeig per diferents indrets. Va néixer a Vilanova i la Geltrú el 21 de setembre del 1859, i Guadalajara, Barcelona, Madrid, Sevilla, Lleida, Cantàbria, Perpinyà, Bèlgica, Argentina i Cuba van ser alguns dels seus destins al llarg de la seva vida. Però, malgrat els seus nombrosos viatges, la seva trajectòria professional i ideològica té molt a veure amb l’arrelament i la lleialtat cap als orígens. Per això, no és casual que a les Borges Blanques, allà on van néixer els seus pares, hi hagi avui un centre cultural dedicat a recordar, viure i sentir la figura del president Macià. L’Espai Macià és a les Borges, on la seva família, pagesa, comerciava amb oli i vi. Per això Macià va articular bona part de la seva carrera política al voltant de la defensa dels pagesos lleidatans, concretament la dels pagesos de les Borges Blanques. És així com modela i expressa el seu profund compromís amb la gent a la qual representarà, primer com a militar, després com a diputat, com a líder de la insurgència i com a president de la Generalitat.

L’Espai Macià mostra, comparteix, recupera, preserva i difon el patrimoni documental, gràfic, audiovisual i sentimental lligat a la personalitat d’àmbit públic, però sobretot a la persona de Francesc Macià. Amb les seves paraules: “El seny, si no va acompanyat d’una ferma voluntat de combat, només serveix per tapar covardies”, Macià expressava la necessitat d’involucrar-se en la persecució de somnis, com la llibertat que ell sempre va desitjar per a Catalunya.

El centre d’interpretació vol ser viu i aplegar un fons documental únic al voltant de la figura del president de la Generalitat. Des de fa un any, per exemple, s’hi pot trobar una peça inèdita: un projecte d’enginyeria elaborat per Francesc Macià, quan encara era militar, que mostra el pla de creació d’un camí veïnal fins a l’estació de ferrocarril de la capital de les Garrigues. Enllaços relacionats

Espai Macià

Plaça Ramon Arqués, 5
25400 Les Borges Blanques

Tel. 973 140 874

També som a:

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram

© Espai Macià, tots els drets reservats

 • Ajuntament de les Borges Blanques
 • Fons Europeu FEDER
 • Memorial Democràtic
 • PlanE
 • Diputació de Lleida. Patronat de Turisme
 • Institu d'Estudis Ilerdencs
 • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura