Actualitat

<< Altres noticies
territoris.cat - 20/09/2013

L'Espai Macià incorpora un retrat de l'expresident del 1931.

L’equipament cultural dedicat a Francesc Macià ha incorporat a la seva col·lecció un retrat al carbó de l’expresident de la República, una obra del pintor local Pau Macià i Pons que data de l’any 1931.

El retrat és obra de l'artista local Pau Macià i Pons i data del 1931 El retrat és obra de l'artista local Pau Macià i Pons i data del 1931

L’obra ha arribat a l’Espai Macià gràcies a la donació de la família Companys Macià. Aquesta nova peça mostra els trets més característics de l’expresident a través d’un dibuix sòlid i senzill el qual s’ha restaurat fixant-ne el carbó, canviant el marc i desinfectant el paper.

Es tracta d’un retrat original al carbó fet a mà per l’artista que mostra amb detall la figura de l’expresident a través d’un pla mig curt, que capta el cos des del cap fins a la meitat del pit. L’obra, que destaca pel seu realisme, passa a incrementar el fons de l’Espai Macià –que compta amb un centenar de peces relacionades amb l’expresident- un fet que en paraules del regidor de Cultura, Francesc Macià, “ens ajuda a fer encara més visible aquest equipament cultural que no només mostra la vida de “l’avi” i la seva trajectòria, sinó que també permet conèixer més a fons la història del nostre país i de les Borges Blanques”. El regidor també ha agraït a la família Companys Macià la donació del retrat i ha volgut destacar la gran trajectòria del seu autor, Pau Macià i Pons, fill de les Borges Blanques “i una de les figures que mereix més reconeixement per part dels borgencs, tant pel seu llegat artístic com per la importància d’aquest per al municipi”. Nascut l’any 1917 i mort el 1980 a Barcelona, va destacar també com a cartellista i muralista, i l’any 1962 va ser guardonat per la UNESCO en consideració a la seva labor professional. Tot i que va exercir de professor a l’Escola Massana de Barcelona, Pau Macià va ser un artista polifacètic, com ho demostren els seus mosaics pintats a l’aeroport de Barcelona i a la boca del metro de la parada del Liceu, els seus murals en esglésies i les il·lustracions en portades de llibres.

D’altra banda l’Espai Macià ha incorporat recentment una col·lecció de vuit cartells de diferents actuacions de l’Orfeó Borgenc del període 1920-1931. L’Orfeó Borgenc tenia una gran relació amb el president Macià de les Borges. Espai Macià

Plaça Ramon Arqués, 5
25400 Les Borges Blanques

Tel. 973 140 874

També som a:

 • Facebook
 • Twitter
 • Youtube
 • Instagram

© Espai Macià, tots els drets reservats

 • Ajuntament de les Borges Blanques
 • Fons Europeu FEDER
 • Memorial Democràtic
 • PlanE
 • Diputació de Lleida. Patronat de Turisme
 • Institu d'Estudis Ilerdencs
 • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura