Actualitat
<< Altres noticiesEspai Macià
Entrevista a Josep Segura Garsaball, coordinador i responsable de l'Espai Macià de les Borges Blanques
Realitzada per: Manel Giné Freixes
En Josep em rebé molt amablement a l’Espai Macià una tarda estiuenca del mes d’Agost. No cal dir que vam celebrar l’entrevista al seu despatx situat a la planta baixa de l’edifici.
Jo ja havia visitat l’Espai Macià i fins i tot havia col•laborat en la preparació de la seva inauguració. Però abans de començar l’entrevista encara vaig poder donar un tomb per les diferents plantes de l’edifici. Gràcies a aquesta darrera visita vaig poder constatar que el nombre d’objectes relacionats amb el macianisme havia augmentat considerablement, abans es projectava un curtmetratge sobre la vida de Francesc Macià i ara se’n projecten dos.
En Josep és un home encara jove, camina amb una certa vitalitat i pel que fa al macianisme és un investigador de la vida del qui fou el primer president de la Generalitat retrobada.
Les obres d’art, les fotografies i altres objectes de l’època de Francesc Macià, d’on provenen?
Una part prové del fons municipal de l’Ajuntament de les Borges Blanques, com ara la taula de l’antic ajuntament republicà, una peça massissa de noguer que Macià usava en cada visita a la ciutat; i d’altres són adquisicions que ha fet el mateix consistori. També exposem donacions i sessions, en dipòsit temporal, de particulars de diferents contrades de Catalunya que ens ajuden a construir i consolidar, encara més, l’equipament.
A l’Espai Macià s’hi poden celebrar actes culturals com per exemple exposicions, conferències, concerts, etc...?
Sí, l’Espai Macià compta amb una sala d’actes polivalent, on en l’actualitat s’hi celebra una programació estable d’exposicions d’art que organitza l’associació Arts 25400 de les Borges; també s’han celebrat tasts de vins de la comarca; conferències i presentacions de llibres.
Amb antel•lació sempre es pot demanar la sala seguint la línia de criteris de l’Espai.
Quin és, més o menys el nombre de persones que visiten l’Espai Macià? Cal pagar entrada?
L’any passat vàrem tancar amb un total de 6.200 visitants provinents de diferents comarques de Catalunya, majoritàriament de Barcelona, Tarragona i Lleida.
També hem rebut una afluència d’associacions de dones, casals d’avis i escoles. A part, i ha hagut a títol individual, moltes persones que també han visitat l’Espai Macià.
Destacaríem durant aquest any la presència dels mitjans de comunicació que s’han interessat per l’equipament cultural, TV3, TVE, Catalunya Ràdio, i premsa escrita.
L’entrada a l’Espai és de 5€ la general i 3€ per jubilats, estudiants, carnet jove i grups de més de 9 persones.
Pel que fa als documents i objectes que es troben a l’Espai Macià, quins són els més importants?
En els darrers mesos el fons ha afegit peces de valor incalculable com els 35 documents originals, inèdits i únics, de la seva trajectòria personal, professional i política, cedits per un particular. Són peces úniques que només poden ser consultades a les Borges.
Cartes de quan era diputat; el ban de la Proclamació de la República signat per ell, el 14 d’Abril de 1931; l’avantprojecte de l’Estatut de Núria de 1931; targes personals; també hi poden trobar el seu llibre de geometria i àlgebra del 1871, quan Macià tenia 12 anys; i dos projectes d’enginyeria de quan Macià era capità del cos d’enginyers de l’exèrcit.
Quins projectes té de cara al futur l’Espai Macià?
L’Espai Macià ha de ser un centre obligatori de referència de la vida de l’expresident Francesc Macià. L’objectiu és convertir-lo en un centre de consulta pels estudiosos on puguin acudir a consultar la documentació original. També estem creant un fons bibliogràfic al voltant de la història de Catalunya, concretament relacionada amb Francesc Macià, i altres esdeveniments de l’època.
Conjuntament amb la regidoria de cultura estem estudiant l’adquisició en llibreters de vell, de documentació, fotografies, cartells... (Sempre que el preu no sigui molt elevat)
Quines han estat les darreres donacions sobre objectes relacionats amb la vida i els fets de Francesc Macià?
Recentment la regidoria de cultura ha comprat quasi tota la col•lecció complerta de la revista satírica del “Cu-Cut!”, són a prop de 500 números on es narra la situació política de principis del segle XX. També la família Giné-Sech ha donat a l’Espai un recull de fotografies originals de visites del diputat Macià a les Borges Blanques.
D’altra banda, la família López-Sans ha donat tot el fons de l’Orfeó Borgenc, una agrupació coral fundada a les Borges l’any 1921 que quan Francesc Macià visitava la nostra ciutat el rebien amb els seus cants corals. En aquest fons, s’hi pot fer un seguiment de tota la situació política i cultural de la nostra ciutat, on destaca correspondència política, cartells, revistes local, etc.
També som a:
© Espai Macià, tots els drets reservats